Jeg er mig - jeg er sårbar, jeg kan blive bange, vred, jeg griner, jeg græder, jeg føler, jeg er, og jeg er god nok
Selvværd er dyb indre følelse af at være helt ok - god nok som jeg er. God nok med de sider af mig selv som jeg elsker at vise frem - og god nok med de sider af mig som jeg viser, ikke helt planlagt, men fordi jeg ikke kan lade være. Det er en følelse af at jeg er noget værd i kraft af min eksistens, uafhængigt af mine handlinger.
Selvværd gror ud af en voksende rummelighed af os selv, uden filter og pynt, når vi er med os selv i alle livets aspekter, med hele palletten af følelser og der hvor vi oplever at livet gør ondt.
En godt selvværd, følelsen af at være værdifuld, giver os frihed til at leve et godt liv, hvor vi træffer gode beslutninger, drager omsorg for os og har relationer hvor vi kan være autentiske. Selvværd betyder at vi tør udfordre og udvikle os selv, fordi vores eget værd ikke afspejler det vi gør, men derimod det vi er.
Kærlighed føles ikke altid som kærlighed
Det lille menneske vi er fra starten af, giver udtryk for alle sine behov ud fra en tro på at der er nogle til at dække dem, det betyder at vi er født med en grundlæggende fornemmelse af eget værd og ret til at få vores behov dækket. Opfattelse af vores eget værd er påvirkeligt igennem hele livet.
Langt de fleste forældre elsker deres børn, men forældre er kun mennesker, der har deres livshistorie og bagage, de bærer rundt på. Derfor er det ikke alle deres handlinger, der på fornuftig måde giver udtryk for kærligheden til deres børn.
Forældres manglende overskud i hverdagen, igennem en skilsmisse, når de ikke kan rumme deres egne eller barnets følelser påvirker den måde de møder deres børn.
Som børn er vi meget påvirkelige af vores omgivelser og da vores evne til at fortolke eller oversætte det der sker, ikke er udviklet, kan vi let komme til at opfatte det på en uhensigtsmæssig måde. Børn påtager sig skylder og vender det indad som selvbebrejdelse.
- Mor skælder ud - jeg er forkert
- Forældre skændes - det er min skyld
- Far har travlt - jeg betyder ikke noget
- Pas nu på - jeg kan ikke stole på mig selv
- Stop med at græde - jeg må ikke vise følelser
- Mor er usikker - verden er utryg
I takt med at det lille barn bliver større, bliver andre relationer ud over familien også vigtige, ligesom oplevelser andre steder end i den nære familie også kommer til at præge barnets oplevelse af sig selv fx. oplevelser i institutioner, skoler og til fritidsaktiviteter samt relationer til kammerater og andre omsorgspersoner.
Vores selvværd kan ændre sig igennem hele livet og derfor kan en periode med fx. stress, skabe negative tanker og følelser om sig selv, hos et menneske med end ellers god selvfølelse.
En negativ overbevisning er udtryk for en holdning - ikke en kendsgerning
Især som børn bliver den måde vi opfatter at omverdenen møder os på, ensbetydende med den måde vi møder os selv på. Når vi bliver set, rummet og mødt med kærlighed, er der stor sandsynlig for, at det er den måde vi ser og møder os selv på.
Negative påvirkning derimod med alt for meget skæld, ikke at blive rummet følelsesmæssigt, ikke at blive set, at leve i forældres krigszone, forældres misbrug eller med voksne der ikke har overskud til at give, vil med stor sandsynlighed skabe negative tanker som, jeg er ikke god nok, jeg gør det ikke godt nok, jeg er ikke værd at elske, jeg er dum, jeg er forkert.
Tanker der bliver til overbevisninger om os selv og dermed den linse vi ser verdenen igennem. Det betyder at det vi oplever hurtigt bliver forstået og opfattet som en bekræftelse på de tanker vi allerede har om os selv, eller modsat at vi afviser komplimenter, fordi de ikke passer ind i vores selvbillede.
Gentagne negative tanker om os selv forstærker et negativt selvbillede og påvirker den måde vi er i verdenen på.
I hypnoterapi arbejder vi med den grundlæggende fejloverbevisning vi har fået skabt om os selv
Oplevelsen af at være noget værd vokser i takt med at vi begynder at stille kritiske spørgsmål til de automatiske tanker og overbevisninger, vi har om os selv, som får os til at føle os forkerte, mindre værd og ikke god nok.
Vi bliver simpelthen IKKE født - forkerte, værdiløse, ikke gode nok, uden betydning og ikke elskelige. Det er ikke sandt. Det er blot en fejlagtig tanke, gentaget så mange gange, at vi tror det er en kendsgerning som vores højde og vægt.
I hypnoterapi er det muligt arbejde med de grundlæggende tanker om os selv, som er lagret i vores underbevidsthed. Det kan give en stor forståelse for årsagen til at vi som voksen kan have vaner og mønstre, der skader os selv og forhindrer os i at have et godt liv.
I et hypnoterapiforløb kan vi få adgang til ressourcer i os selv, der hjælper os til at hele vores sår og føle kærlighed til os selv. Oplevelser og følelser vi kan tage med os videre i livet som en måde at arbejde med at ændre de vanemæssige negative automatiske tanker som popper op i forskellige situationer.